Als het aanstaande brievenboek van Donald Trump een oefening is om te onthullen hoe Amerika’s grote en goede mensen zich tegen hem keerden toen hij eenmaal in de politiek stapte, dan staat de bedankbrief van Hillary Clinton centraal.
Daarin bedankt ze de toenmalige New Yorkse vastgoedmagnaat voor zijn ‘vriendschap en steun’ en een ‘genereuze bijdrage’ aan haar Senaatscampagne.
Het dateert uit mei 2002 en herinnert eraan hoe de twee New Yorkers zich in dezelfde sociale kringen bewogen voordat ze het tegen elkaar opnemen in hun bittere verkiezingsstrijd van 2016.
‘Wat kan ik zeggen over Hillary Clinton? Met zowel Bill als Hillary heb ik lange tijd een geweldige relatie gehad’, schrijft Trump in een commentaar naast de brief, exclusief verkregen door DailyMail.com.
‘Wie had kunnen weten dat het zo zou lopen? Ik denk niet dat we het laatste hebben gehoord van Hillary. Na de verkiezingen was ze de boosste vrouw ter wereld.’
In 2002 stuurde Hillary Clinton een hartelijke brief naar Donald Trump om hem te bedanken voor zijn ‘vriendschap en steun’. Daar was weinig van te merken in hun lelijke verkiezing van 2016 voor het Witte Huis

Donald Trump poseert voor een foto met Hillary Clinton in gelukkiger tijden. Trump was met zijn zonen Don Jr. (uiterst links) en Eric tijdens een bezoek aan het Witte Huis in 1996
Het is een van de 150 privébrieven die zijn opgenomen in het volgende boek, dat op 25 april door zal verschijnen Het winnende team publiceren.
Ze omvatten uitwisselingen met tientallen presidenten, royals, zakelijke titanen en sterren van toneel en film die in meer dan vier decennia zijn verzameld.
Brieven aan of van Richard Nixon, Ronald Reagan, Bill Clinton en wereldleiders als de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un en de Russische president Vladimir Poetin staan onder meer op de agenda.
In typische Trump-stijl geeft hij zichzelf het laatste woord met af en toe bijtend commentaar.
En de voormalige president zelf heeft alleen maar toegevoegd aan het idee dat het boek een uithaal is naar beroemdheden die hem de rug hebben toegekeerd.
‘Ik denk dat ze een heel fascinerend leven gaan zien’, vertelde Trump aan Breitbart News over het boek. ‘Ik kende ze allemaal – en ze kusten allemaal mijn a–, en nu heb ik nog maar de helft van hen die mijn a– kussen.’
Nergens is dat duidelijker dan in de brief van Clinton, waarin ze de zakenman bedankt voor zijn steun.
‘Bedankt voor je genereuze bijdrage aan Friends of Hillary. Ik waardeer je vrijgevigheid en steun enorm’, schreef ze.
‘We hebben dit jaar een volle agenda in het Congres. Ik werk samen met mijn collega’s om ervoor te zorgen dat New York de middelen heeft om te herstellen en weer op te bouwen, en om onze tweeledige inzet tegen de krachten van het wereldwijde terrorisme te behouden.’

De twee waren aartsvijanden tegen de tijd dat ze elk de nominatie van hun partij voor het presidentschap in 2016 veiligstelden, waardoor een bittere wedstrijd ontstond, compleet met verhitte tv-debatbotsingen

De voormalige president zal brieven die hij ontving van presidenten, royals waaronder wijlen prinses Diana, wereldleiders, beroemdheden en zakenmensen opnemen in zijn nieuwe boek, genaamd ‘Letters to Trump’ (foto)

Het boek bevat ook een brief van Trump aan koningin Elizabeth II. Hij heeft er vaak hartelijk over gesproken haar in juni 2019 te hebben ontmoet tijdens een staatsbezoek aan Londen

Bijgevoegde brieven zijn afkomstig van voormalige presidenten zoals Richard Nixon, Bill Clinton en Ronald Reagan (afgebeeld terwijl hij Trump de hand schudde in 1985 tijdens het staatsbezoek van koning Fahd van Saoedi-Arabië)
Andere prioriteiten, voegde ze eraan toe, zijn onder meer beleid dat economische groei en fiscale verantwoordelijkheid bevordert, evenals het verbeteren van het volksgezondheidssysteem en het bieden van beter onderwijs voor kinderen.
‘De uitdagingen die voor ons liggen, zijn zo belangrijk voor de toekomst van ons land, en ik ben vastbesloten om elke dag hard te werken om mijn uiterste best te doen om ze het hoofd te bieden’, concludeerde ze.
‘Het betekent veel voor me om te weten dat ik je vriendschap en steun heb.’
De Clintons werden beroemd gefotografeerd tijdens het Mar-a-Lago-huwelijk van Trump met Melania in 2005.
Trump zei zelfs dat hij zijn golfclub in Westchester, New York, herontwikkelde omdat hij wist dat Bill Clinton een plek nodig had om te spelen als het paar dichtbij kwam voor Hillary’s Senaatsrun.
Maar tegen de tijd dat hij zich kandidaat stelde voor het presidentschap, suggereerde Trump aan de New York Times dat de relatie grotendeels transactief was.
‘Als zakenman moet je met alle politici kunnen opschieten’, zei hij. ‘Ik zou niet zeggen dat het een hechte relatie was.’

Oprah Winfrey (op de foto met Trump in 1988 in Atlantic City) schreef Trump een brief waarin ze zei: ‘jammer dat we ons niet kandidaat stellen, wat een team’

Het boek bevat een handgeschreven briefje van Oprah aan Trump in januari 2000, waarin hij hem bedankte voor het erkennen van haar integriteit in een boek dat hij destijds schreef en suggereerde dat ze zich kandidaat zouden stellen voor een openbaar ambt.
En hun presidentiële inhoud ontaardde in slechtgehumeurde scheldpartijen.
Hij gaf haar de bijnaam ‘Crooked Hillary’, en de menigte scandeerde ‘sluit haar op’, terwijl ze hem beschuldigde van ‘onverdraagzaamheid en blunder en pesten’ en zijn aanhangers op beroemde wijze afwees als ‘deplorables’.
Met zijn cast van bekende namen, is een groot deel van het boek een terugkeer naar een tijd waarin brieven of een eenvoudig bedankbriefje gangbaar waren onder beroemdheden.
‘We hadden de uitdaging om duizenden brieven door te nemen en te beslissen welke we in het boek wilden opnemen’, zegt Sergio Gor, oprichter van Winning Team Publishing.
‘Van koningen tot koninginnen en van presidenten tot Hollywood-iconen, niemand correspondeerde met machthebbers zoals Donald Trump.’

Trump bezocht in 2019 de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea, waar hij Kim Jong-un ontmoette, die hij de bijnaam ‘Rocket Man’ gaf. Hun brieven zijn opgenomen in het boek dat enkele van de leiders ‘slechten’ wordt genoemd. Hij wisselde op beroemde wijze wat hij noemde ‘liefdesbrieven’ uit met Kim
Fragmenten die al zijn vrijgegeven, bevatten brieven van de president van Noord-Korea, die een zeldzaam kijkje in hun relatie bieden.
‘Excellentie, meneer de president’, begon Kim in een brief van 30 juli 2018, die hij voor het eerst deelde met POLITICO.
‘Ik spreek mijn grote waardering uit voor Uwe Excellentie voor het vaste vertrouwen in de uitstekende betrekkingen die tijdens de eerste top tussen ons tot stand zijn gebracht en voor het feit dat u zich heeft ingespannen om de belofte na te komen die op die historische dag is gedaan.’
Een brief van Trump wenst de dictator een gelukkige verjaardag.
‘Je zult vele geweldige jaren van feest en succes hebben’, schreef Trump. ‘Uw land bevindt zich spoedig op een historisch en welvarend pad.’
De voormalige president zei dat hij contact had gehouden met sommige van zijn penvrienden, maar met andere niet.
‘Met sommigen heb ik een heel goede band behouden. Ik heb een aantal zeer goede relaties gehad, een aantal zeer goede relaties en weet je – je gaat niet zomaar weg en je spreekt nooit meer met iemand’, zei hij tijdens een recent telefoongesprek met verslaggevers om het boek aan te kondigen.
‘En ik zou het waarschijnlijk aan hen overlaten om te vermelden wie het zou zijn… maar veel van hen.’

Voormalig president Richard Nixon schreef Trump in december 1987, 13 jaar nadat hij aftrad

Het boek bevat een eerder gepubliceerde brief van voormalig president Richard Nixon, waarin hij suggereert dat zijn vrouw denkt dat de vastgoedmagnaat een succesvolle politieke carrière zou kunnen hebben.
Een brief van Nixon in 1987 suggereert dat Trump een succesvolle politieke carrière zou kunnen hebben.
Zijn vrouw Pat had Trump gezien in Donahue, de talkshow overdag, toen de New York Business de problemen van Amerika besprak en hoe ze op te lossen.
‘Beste Donald’, schreef de in ongenade gevallen oud-president in een brief. Ik heb het programma niet gezien, maar mevrouw Nixon zei me dat je geweldig was.
‘Zoals je je kunt voorstellen, is ze een expert op het gebied van politiek, en ze voorspelt dat wanneer je besluit om je kandidaat te stellen, je een winnaar zult zijn!’
Oprah Winfrey uitte soortgelijke gevoelens in een briefje aan Trump, blijkbaar nadat hij haar een uittreksel had gestuurd uit zijn boek ‘The America We Deserve’ uit 2000, waarin hij suggereerde dat zijn keuze voor vice-president de presentator van de talkshow zou zijn.
‘Amerikanen respecteren en bewonderen Oprah vanwege haar intelligentie en zorgzaamheid’, schreef hij toen.
‘Ze heeft miljoenen vrouwen geïnspireerd om hun leven te verbeteren, terug naar school te gaan, te leren lezen en verantwoordelijkheid voor zichzelf te nemen. Als ik Oprah niet kan krijgen, wil ik iemand zoals zij.’
In haar handgeschreven antwoord op briefpapier met de simpele kop ‘Oprah’ zei ze: ‘Jammer dat we ons niet kandidaat stellen. Wat een team!’
.