Oorlog in Oekraïne Rusland: Poetin zweert MiG-29-jets die door Polen en Slowakije aan Oekraïne zijn geschonken, te ‘vernietigen’

Rusland heeft vandaag gezworen de tientallen MiG-29-straaljagers uit het Sovjettijdperk te vernietigen die Polen en Slowakije beloofd hebben de komende dagen naar Oekraïne te sturen.

Het Kremlin zei dat de straaljagers zouden worden ‘vernietigd’ voordat het erop aandrong dat de inzet van westerse wapens – inclusief gevechtsvliegtuigen en tanks – het verloop van de oorlog niet zou veranderen.

Slowakije keurde vandaag een plan goed om zijn vloot van 13 MiG-29’s naar Oekraïne te sturen, in navolging van Polen om de Oekraïense president Volodymyr Zelensky te voorzien van gevechtsvliegtuigen om te helpen vechten tegen de Russische invasie.

In reactie hierop zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov: ‘De levering van deze militaire uitrusting – zoals we herhaaldelijk hebben gezegd – zal niets veranderen aan de uitkomst van de speciale militaire operatie… Natuurlijk zal al deze uitrusting worden vernietigd.’

Sinds de Russische invasie vorig jaar hebben de NAVO-landen miljarden dollars aan militaire hulp gestuurd om Oekraïne te helpen zich te verdedigen tegen de Russische binnenvallende strijdkrachten. Moskou heeft het Westen ervan beschuldigd rechtstreeks aan het conflict deel te nemen door wapens aan Oekraïne te leveren, en heeft eerder gewaarschuwd dat NAVO-wapens ‘als een hel zouden branden’.

Slowakije heeft een plan goedgekeurd om zijn vloot van 13 MiG-29-straaljagers uit het Sovjettijdperk (bestandsafbeelding) naar Oekraïne te sturen, in navolging van Polen door de Oekraïense president Volodymyr Zelensky te voorzien van gevechtsvliegtuigen om te helpen vechten tegen de Russische invasie

De premier van Slowakije, Eduard Heger, zei dat zijn regering unaniem had gestemd om haar vloot van MiG's (bestandsafbeelding) aan Oekraïne te schenken, en werd daarmee het tweede NAVO-lid dat voldoet aan de steeds dringender wordende verzoeken van Kiev om straaljagers.

De premier van Slowakije, Eduard Heger, zei dat zijn regering unaniem had gestemd om haar vloot van MiG’s (bestandsafbeelding) aan Oekraïne te schenken, en werd daarmee het tweede NAVO-lid dat voldoet aan de steeds dringender wordende verzoeken van Kiev om straaljagers.

Eerder zei de premier van Slowakije, Eduard Heger, dat zijn regering unaniem had gestemd om haar vloot van MiG’s aan Oekraïne te schenken.

‘We zullen 13 van onze MiG-19-jets overhandigen aan Oekraïne’, zei Heger, eraan toevoegend dat Slowakije ook een Kub-luchtverdedigingssysteem aan Kiev zou leveren. Slowakije heeft vorig jaar zijn vloot gevechtsvliegtuigen aan de grond gehouden en gebruikt de jets niet meer.

‘Beloftes moeten worden nagekomen en toen Zelensky om meer wapens vroeg, waaronder straaljagers, zei ik dat we ons best zouden doen. Blij dat anderen hetzelfde doen’, twitterde Heger later, eraan toevoegend dat militaire hulp de sleutel was om ervoor te zorgen dat Oekraïne ‘zichzelf kan verdedigen’.

De verhuizing komt een dag nadat Warschau zei dat het ongeveer een dozijn straaljagers naar Kiev zou sturen.

De Poolse president Andrzej Duda zei donderdag dat Polen de komende dagen vier van de door de Sovjet-Unie gemaakte gevechtsvliegtuigen zal overhandigen en andere die onderhoud nodig hebben en later zullen worden geleverd.

‘In de komende dagen zullen we eerst, als ik het me goed herinner, vier volledig operationele vliegtuigen naar Oekraïne overbrengen’, zei Duda, eraan toevoegend dat Polen momenteel een tiental MiG-vliegtuigen heeft die het geërfd heeft van de voormalige Duitse Democratische Republiek.

‘Deze MiG’s zijn nog steeds in dienst bij de Poolse luchtmacht. Ze bevinden zich in de laatste jaren dat ze in gebruik zijn, maar werken grotendeels nog steeds,’ zei Duda.

‘Extra vliegtuigen zijn momenteel in voorbereiding, in onderhoud en zullen waarschijnlijk achtereenvolgens worden overgedragen.’

De Poolse premier Mateusz Morawiecki zei dat leveringen binnen vier tot zes weken kunnen plaatsvinden.

De MiG-29’s zullen Oekraïne helpen Russische luchtdoelen binnen de radardekkingslimieten te vernietigen, evenals gronddoelen met behulp van ongeleide raketten. Het vliegtuig beschikt ook over grote vleugeluitbreidingen waardoor het goed manoeuvreerbaar en controleerbaar is bij subsonische snelheden.

Polen en Slowakije hadden aangegeven bereid te zijn hun vliegtuigen over te dragen, maar alleen als onderdeel van een bredere internationale coalitie die hetzelfde deed.

Het blijft onduidelijk of andere landen ook hun militaire vliegtuigen zouden delen.

De Oekraïense luchtmacht beschikt over een vloot verouderde gevechtsvliegtuigen uit het Sovjettijdperk die meer dan 31 jaar geleden van de lopende band kwamen voordat Kiev de onafhankelijkheid uitriep. De gevechtsvliegtuigen worden gebruikt voor onderscheppingsmissies en om Russische posities aan te vallen.

Terwijl de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft gepleit voor westerse aanhangers om straaljagers te delen, hebben NAVO-bondgenoten aarzeling geuit.

Vóór de grootschalige invasie van Rusland in februari vorig jaar had Oekraïne enkele tientallen MiG-29’s die het had geërfd tijdens de ineenstorting van de Sovjet-Unie, maar het is onduidelijk hoeveel van hen er na meer dan een jaar vechten nog in dienst zijn.

Het debat over het al dan niet leveren van straaljagers aan het niet-NAVO-land Oekraïne is meer dan een jaar geleden begonnen, maar de NAVO is op haar hoede geweest om de oorlog te laten escaleren.

Inderdaad, de regering van de Amerikaanse president Joe Biden zei gisteren dat de beslissing van Polen om MiG-29 straaljagers naar Oekraïne te sturen ‘niet verandert’ aan het besluit van de VS om zijn eigen gevechtsvliegtuigen niet naar Kiev te sturen.

De woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, vertelde verslaggevers dat de beslissing van Polen ‘onze berekening met betrekking tot F16’s niet verandert’, verwijzend naar de in de VS gebouwde straaljager.

Hij maakte duidelijk dat de stap van Polen ‘geen invloed heeft, daar niets aan verandert’.

Ondertussen zei de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, in januari dat het onderzoek deed naar de levering van F-16 straaljagers aan Oekraïne. Nederland heeft zo’n 40 Amerikaanse F-16’s terwijl zeven andere Europese NAVO-landen met de jets vliegen, waaronder Polen en Noorwegen.

De Poolse premier Morawiecki zei dinsdag ook dat Warschau overweegt om in de VS gemaakte F-16 gevechtsvliegtuigen te leveren die de Oekraïners een kwalitatieve voorsprong op de Russen zouden geven.

Oekraïense soldaten van de parachutisten van de 80e brigade zoeken dekking terwijl ze donderdag een mortiergranaat afvuren op een frontlinie bij Bakhmut, te midden van de Russische aanval op Oekraïne, in de regio Donetsk, Oekraïne.

Oekraïense soldaten van de parachutisten van de 80e brigade zoeken dekking terwijl ze donderdag een mortiergranaat afvuren op een frontlinie bij Bakhmut, te midden van de Russische aanval op Oekraïne, in de regio Donetsk, Oekraïne.

Oekraïense militairen rijden bovenop een tank op een positie nabij een frontlinie, te midden van de Russische aanval op Oekraïne, in de regio Zaporizhzhia, Oekraïne, op donderdag

Oekraïense militairen rijden bovenop een tank op een positie nabij een frontlinie, te midden van de Russische aanval op Oekraïne, in de regio Zaporizhzhia, Oekraïne, op donderdag

Jongeren nemen deel aan een actie ter gelegenheid van de negende verjaardag van de annexatie van de Krim door Oekraïne met op het spandoek de tekst: "Rusland begint geen oorlogen, het beëindigt ze" vergezeld van een afbeelding van de Russische president Vladimir Poetin in Jalta, de Krim, op vrijdag

Jongeren nemen deel aan een actie ter gelegenheid van de negende verjaardag van de annexatie van de Krim door Oekraïne met de spandoek: “Rusland begint geen oorlogen, het beëindigt ze”, vergezeld van een afbeelding van de Russische president Vladimir Poetin in Yalta, de Krim, op vrijdag

De regering-Biden moet echter eerst deze overdrachten door derden goedkeuren, waarbij een land zijn Amerikaanse vliegtuigen opnieuw exporteert naar Oekraïne om zijn luchtruim te verdedigen tegen Russische aanvallen.

Het VK, een van de trouwste supporters en militaire leveranciers van Kiev, is ook aarzelend gebleven om Typhoon- en F-35-jets naar Oekraïne te sturen, omdat het maanden of zelfs jaren zou duren om piloten op te leiden die gewend zijn aan gevechtsvliegtuigen uit het Sovjettijdperk. Experts zeggen dat ze ook niet de meest effectieve jets zijn voor het slagveld.

De Oekraïense luchtmacht is daarentegen bekend met MiG-29’s, wat betekent dat ze de vliegtuigen meteen konden gebruiken.

Polen was vorige maand ook het eerste NAVO-land dat in Duitsland gemaakte Leopard 2-tanks aan Oekraïne overhandigde.

Eerder dit jaar zei Washington dat het 31 van zijn snel bewegende M1 Abrams-tanks naar Oekraïne zou sturen, terwijl Berlijn in eerste instantie ten minste 14 Leopard 2-tanks zal leveren en toestemming zal geven aan andere NAVO-landen om hun eigen tanks aan Kiev te leveren.

Groot-Brittannië was het eerste NAVO-land dat aankondigde dat het 14 gevechtstanks van de volgende generatie naar Oekraïne zou sturen in de vorm van de Challenger 2-tanks.

Rusland reageerde furieus op die actie, waarbij Moskou het besluit om tanks te sturen bestempelde als een ‘flagrante provocatie’ en waarschuwde dat de nieuwe NAVO-voorraden ‘zullen branden als de rest’.

Polen is een cruciale bondgenoot in de Oekraïne-crisis. Het herbergt duizenden Amerikaanse troepen en neemt meer mensen op die de oorlog in Oekraïne ontvluchten dan enig ander land, midden in de grootste Europese vluchtelingencrisis in decennia.

Het heeft eeuwenlang te lijden gehad onder invasies en bezettingen door Rusland en is nog steeds bang voor Rusland, ondanks dat het lid is van de NAVO.

Het komt omdat de Oekraïense strijdkrachten vandaag verder gingen om Russische aanvallen op de verwoeste stad Bakhmut te weerstaan, het brandpunt van acht maanden van Russische pogingen om door de industriële Donetsk-regio in het oosten van Oekraïne, grenzend aan Rusland, te rukken.

Ongeveer een mijl vanaf de frontlinies zeiden verslaggevers van Reuters dat ze donderdag het constante gebulder van artillerie en het geknetter van handvuurwapens konden horen.

Ihor, een 36-jarige soldaat op de mortierpositie, zei dat Oekraïense troepen het doelwit waren van luchtaanvallen, mortiervuur ​​en tankbeschietingen.

‘Je kijkt niet altijd naar wat er boven je hoofd vliegt,’ voegde hij eraan toe, gehurkt in een diepe greppel.

Bakhmut is Europa’s bloedigste infanterieslag sinds de Tweede Wereldoorlog geworden. Russische troepen onder leiding van het privéleger van Wagner hebben het oostelijke deel van de stad veroverd, maar zijn er tot nu toe niet in geslaagd het te omsingelen.

‘De situatie in de stad Bakhmut blijft op de rand van kritiek’, zei Oleh Zhdanov, een Oekraïense militaire analist, in een YouTube-presentatie. ‘Russische troepen raken keer op keer dezelfde gebieden.’

Russische troepen voerden vrijdag ook vier luchtaanvallen uit op de frontliniestad Avdiivka ten zuiden van Bakhmut, schreef het hoofd van het presidentiële kantoor van Oekraïne, Andriy Yermak, op Telegram en plaatste een foto van een verwoest flatgebouw.

‘De stad wordt bijna de klok rond beschoten’, schreef hij, eraan toevoegend dat er vrijdag geen slachtoffers waren gevallen.

.

%d bloggers like this: