8 op de 10 NHS-ziekenhuizen behandelen nu MINDER patiënten dan vóór Covid

De meeste NHS-ziekenhuizen in Engeland schrappen nog steeds minder patiënten van hun wachtlijsten dan vóór Covid, blijkt uit analyse van MailOnline.

In januari werden ongeveer 287.000 electieve procedures, zoals heup- en knieoperaties, uitgevoerd.

Toch werden er in dezelfde maand in 2020 meer dan 300.000 uitgevoerd – twee maanden voordat de pandemie Groot-Brittannië trof en ervoor zorgde dat de wachtlijsten van de NHS naar een recordhoogte stegen.

Acht op de tien NHS-trusts presteren nog steeds onder het pre-pandemische niveau, volgens onze analyse van lokale gegevens.

Drie presteerden bijna de helft minder, ondanks de toezegging van de regering om de achterstand die is ontstaan ​​sinds het begin van de Covid-crisis weg te werken door de activiteit drastisch op te voeren.

MailOnline bekeek de prestaties van 133 NHS-trusts in Engeland en vergeleek het aantal procedures dat ze uitvoerden bij patiënten die in januari waren doorverwezen voor electieve behandeling met dezelfde maand in 2020. Slechts 29 trusts presteerden meer dan vóór Covid. University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust (linksboven), waarvan de cijfers suggereren dat het de grootste daling heeft gezien, presteerde slechts 2.170 aan het begin van dit jaar. Ter vergelijking: drie jaar geleden behaalde het er in dezelfde maand 4.278

Ziekenhuizen in Engeland voerden in januari bijna 290.000 procedures uit, wat betekent dat de prestaties in drie jaar tijd met acht procent zijn gedaald. Het pre-pandemische gemiddelde lag rond de 305.000 per maand

Ziekenhuizen in Engeland voerden in januari bijna 290.000 procedures uit, wat betekent dat de prestaties in drie jaar tijd met acht procent zijn gedaald. Het pre-pandemische gemiddelde lag rond de 305.000 per maand

Een recordaantal van 7,21 miljoen Britten zat eind januari vast op de achterstand – tegen 4,4 miljoen vóór Covid.

Door de sterke stijging van het aantal Covid-opnames tijdens de pandemie werd personeel overgeplaatst om geïnfecteerde patiënten te behandelen en werden duizenden operaties geannuleerd.

De lijst blijft stijgen, ondanks het feit dat het aantal Covid-patiënten afneemt naarmate meer Britten zich melden voor behandeling en ziekenhuizen moeite hebben om terug te keren naar de capaciteit van vóór de pandemie.

De analyse van MailOnline komt na de driedaagse staking van artsen in opleiding, beschouwd als een van de ergste in de geschiedenis van de gezondheidsdienst.

Gezondheidsfunctionarissen hebben gewaarschuwd dat doelen om wachtlijsten te beteugelen ‘bedreigd’ worden vanwege de ongekende actie, waarbij tot 60.000 medici ziekenhuizen in heel Engeland verlieten en een inflatievernietigende loonsverhoging van 35 procent eisten.

MailOnline bekeek de prestaties van 133 NHS-trusts in Engeland en vergeleek het aantal procedures dat ze uitvoerden bij patiënten die in januari waren doorverwezen voor electieve behandeling met dezelfde maand in 2020.

Het cijfer is exclusief spoedoperaties, kankerbehandelingen of diagnostische procedures.

Maar het omvat wel nachtelijke heupoperaties en dagprocedures, zoals cataractverwijderingen.

Slechts 29 trusts presteerden meer dan vóór Covid.

University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust, waarvan de cijfers suggereren dat het de grootste daling heeft gezien, presteerde slechts 2.170 aan het begin van dit jaar.

Ter vergelijking: drie jaar geleden behaalde het er in dezelfde maand 4.278.

De Royal Berkshire NHS Foundation Trust, een van de grootste in het land en een half miljoen inwoners bedient, was de op één na grootste overtreder.

Gegevens suggereren dat het begin 2023 48,6 procent minder operaties heeft uitgevoerd (3.036) vergeleken met drie jaar eerder (1.559).

Sommige trusts betwistten de cijfers, met het argument dat ze slechts een momentopname van de ziekenhuisactiviteit laten zien. De gegevens zijn echter de enige maatstaf van uitgevoerde electieve procedures die door de NHS wordt gepubliceerd.

Aan de andere kant van de schaal kende het Alder Hey Children’s Hospital een toename van 115,9 procent in zijn activiteit (542 versus 251).

Uit gegevens van NHS England blijkt dat het aantal mensen dat wacht op een routinematige ziekenhuisbehandeling in januari met 13.000 is gestegen tot 7,21 miljoen. Het recordcijfer betekent dat er 64 procent meer mensen vastzitten in de rij, vaak met pijn, in vergelijking met voordat Covid toesloeg

Uit gegevens van NHS England blijkt dat het aantal mensen dat wacht op een routinematige ziekenhuisbehandeling in januari met 13.000 is gestegen tot 7,21 miljoen. Het recordcijfer betekent dat er 64 procent meer mensen vastzitten in de rij, vaak met pijn, in vergelijking met voordat Covid toesloeg

Professor Fiona Myint, vice-president van het Royal College of Surgeons of England, zei dat het gebrek aan personeel het moeilijk maakte om de achterstand weg te werken.

Door personeelstekort en uitval van verpleegkundigen en anesthesiologen worden operaties ‘elke week’ op korte termijn afgezegd, zegt ze.

Professor Myint riep op tot een versterking van het personeelsbestand, want zonder dit zal ‘het wegwerken van de achterstand van patiënten die wachten op behandeling moeilijk en traag zijn’. Velen van hen zullen pijnlijke pijn hebben.

Het NHS-personeelsplan, dat deze maand zal worden gepubliceerd, zal naar verwachting het aantal medische schoolplaatsen in Engeland verdubbelen en artsen in staat stellen on-the-job te worden opgeleid om de werving te stimuleren.

Onder het herstelplan van de NHS, dat vorig jaar door voormalig minister van Volksgezondheid Sajid Javid werd onthuld, beval de regering de NHS om tegen 2024/25 ongeveer 30 procent meer procedures uit te voeren dan vóór de pandemie.

Wat laten de laatste prestatiecijfers van de NHS zien?

De totale wachtlijst groeide in januari met ongeveer 13.000 tot 7,21 miljoen. Dit is hoger dan 7,20 in december.

Er waren 1.122 mensen meer dan twee jaar wachten om eind januari met de behandeling te beginnen, tegen 1.149 in december.

Het aantal mensen meer dan een jaar wachten ziekenhuisbehandeling te starten was 379.245, tegen 406.035 de voorgaande maand.

Zo’n 34.976 mensen moesten wel wacht meer dan 12 uur op SEH-afdelingen in Engeland in februari. Het aantal is gedaald ten opzichte van 42.735 in januari.

In totaal 126.948 mensen minstens vier uur gewacht vanaf het besluit tot toelating tot toelating in februari, tegen 142.139 in januari.

Slechts 71,5 procent van de patiënten was dat binnen vier uur gezien bij A&E’s vorige maand, de slechtste prestatie ooit. Volgens de NHS-normen moet 95 procent binnen vier uur worden opgenomen, overgeplaatst of ontslagen.

In februari het gemiddelde responstijd van categorie één – telefoontjes van mensen met levensbedreigende ziekten of verwondingen – was 8 minuten en 30 seconden. De streeftijd is zeven minuten.

Ambulances hadden gemiddeld 32 minuten en 20 seconden nodig om te reageren oproepen van categorie tweezoals brandwonden, epilepsie en beroertes. Dit is bijna twee keer zo lang als de doelstelling van 18 minuten.

Reactietijden voor categorie drie gesprekken – zoals late stadia van de bevalling, niet-ernstige brandwonden en diabetes – gemiddeld 1 uur, 42 minuten en 39 seconden. Negen op de tien ambulances zouden binnen twee uur bij deze oproepen moeten zijn.

Zo’n 485.956 patiënten wachtten meer dan zes weken op een sleutel diagnostische toets in januari, inclusief een MRI-scan, niet-verloskundige echografie of gastroscopie. Dit is het hoogste niveau sinds de zomer van 2020.

Zonder de activiteit te stimuleren, zou de achterstand oplopen tot 14 miljoen, vrezen gezondheidschefs.

De gezondheidsdienst zou de wachttijd van 18 maanden tegen volgende maand en de wachttijd van 12 maanden tegen maart 2025 schrappen, volgens de blauwdruk van de heer Javid.

In een toespraak in januari zei premier Rishi Sunak dat het terugdringen van de NHS-wachtlijst en het sneller krijgen van mensen ‘de zorg die ze nodig hebben’ een van de vijf prioriteiten van het jaar was.

Een rapport van het Instituut voor Fiscale Studies waarschuwde vorige maand echter dat het ‘zeer onwaarschijnlijk is dat de doelstelling van 30 procent wordt gehaald’ vanwege de aanhoudende effecten van Covid en andere druk op het systeem.

Het verwacht dat de achterstand gedurende 2023 gelijk blijft en vanaf medio 2024 pas geleidelijk afneemt.

De NHS heeft duizenden ‘virtuele afdelingen’ uitgerold – patiënten behandelen en monitoren in hun eigen huis in plaats van in het ziekenhuis – in een poging de achterstand aan te pakken.

En het heeft meer zorgteams in de gemeenschap uitgerold om de vraag naar ziekenhuizen te verlichten.

Het komt omdat de laatste NHS-cijfers van vorige week onthulden dat de achterstand in januari met 13.000 groeide en een recordhoogte bereikte.

Het betekent dat er 64 procent meer mensen in de rij staan ​​in vergelijking met voordat Covid toesloeg.

Ongeveer 379.245 – een op de 20 van degenen in de achterstand – wachtten al minstens 12 maanden.

En 45.631 mensen wachtten al minstens 18 maanden. Al is dat aantal inmiddels gedaald tot rond de 32.000.

De NHS beweerde vorige week dat het aantal mensen dat het langst wacht op ziekenhuiszorg is gedaald, ondanks de winterse druk en stakingen.

Een woordvoerder van University Hospitals Birmingham zei: ‘Over het algemeen heeft UHB in januari 2023 12 procent meer klinische electieve procedures uitgevoerd in vergelijking met januari 2020, waarbij onze teams uitzonderlijk hard hebben gewerkt om de langste wachttijden voor patiënten te elimineren.

‘Ze gaan door met hun buitengewone inspanningen voor patiënten om ervoor te zorgen dat we onze plannen voorblijven om het volgende cohort (wachttijd van 78 weken) begin april te elimineren; in lijn met de landelijke verwachtingen.’

De stijging van 12 procent omvat volgens de trust de hele dag gevallen en electieve behandelingen.

Een woordvoerder van de Shropshire Community Health NHS Trust, die 37,5 procent minder procedures uitvoerde, zei: ‘Wij zijn een Community Trust en ons bedrijf is voornamelijk gericht op het verlenen van gemeenschapsdiensten bij mensen thuis en daarom voeren we slechts een zeer klein aantal intramurale patiënten uit. procedures.

‘Gezien het kleine basisaantal intramurale procedures is de vermindering van het aantal patiënten ook klein, maar we blijven werken aan het verbeteren van de efficiëntie en het maximaliseren van de toegang tot behandeling voor onze patiënten.’

Diane Wake, chief executive van The Dudley Group NHS Foundation Trust, die 37,5 procent minder procedures uitvoerde, zei: ‘We zijn echt trots dat we onze patiënten meer dagchirurgie aanbieden, wat betekent dat ze niet in het ziekenhuis hoeven te worden opgenomen procedure hebben. Dit is een veel betere ervaring voor hen.

‘Tussen januari 2020 en januari 2023 zagen we een stijging van 106 procent in het aantal patiënten dat een dagbehandeling kreeg. Het samenvoegen van opgenomen en niet-opgenomen patiënten over dezelfde periode geeft een totale stijging van 35,4 procent.’

West Hertfordshire Teaching Hospitals NHS Trust en Ashford and St Peter’s Hospitals NHS Foundation Trust, die de derde en zevende grootste daling registreerden, hebben nieuwe patiëntendossiersystemen uitgerold die hun gegevens hebben beïnvloed.

.

%d bloggers like this: